Какво влияе на потентността при мъжете

За всеки мъж е важно мъжката му сила винаги да е нормална. Въпреки това, с течение на времето, той може да отслабне под въздействието на различни фактори. В резултат на това възникват както физиологични, така и психологически проблеми. Ето защо много представители на силния пол са загрижени за въпроса - какво влияе на потентността? Тя може да бъде повлияна от различни фактори на жизнената дейност - болести, продукти, лекарства и други компоненти. Важно е да се разбере дали те влияят на либидото негативно или положително.

лошите навици и тяхното влияние върху потентността

Въздействието на лошите навици

Наличието на лоши навици може да има вредно въздействие върху нивото на мъжката потентност. Отрицателните навици включват:

 • Прекомерна консумация на алкохолни напитки. При прием на голямо количество алкохол има вреден ефект не само върху мъжката сила, но и върху състоянието на черния дроб. В случай на нарушение на функционирането на този орган се наблюдава намаляване на нивото на половия хормон - тестостерон. При редовна употреба на алкохол при мъжа има нарушение във функционирането на половите жлези. Освен това има нарушение на нивото на чувствителност на центъра на гръбначния мозък, което причинява намаляване на еректилните функции и еякулацията;
 • Наркотици. Тези вещества оказват вредно влияние върху състоянието на гръбначния мозък. В резултат на това се появява еректилна дисфункция.
 • Пушенето също може да има вредно въздействие върху потентността. Въпреки това, когато се пуши малък брой цигари на ден, мъжката сила може да се поддържа на нормално ниво.

При повишена консумация на алкохол, както и при прием на лекарства, могат да възникнат сериозни заболявания, особено хепатит С. Това е сериозно чернодробно заболяване, което води до намаляване на производството на мъжки хормони. Следователно, на фона на хепатита се наблюдава намаляване на еректилната функция.

Медикаменти

Приемът на определени лекарства може да окаже влияние върху мъжката сила, в резултат на което се получава нарушение, а именно намаляване на потентността. Лекарствата, които причиняват намаляване на либидото, включват следните лекарства:

 • лекарства от хормонален тип, например, предназначени за лечение на онкологични патологии;
 • лекарства с депресиращ ефект върху мозъка - антидепресанти, компоненти от наркотичен тип, алкохолни напитки;
 • понякога напълно безвредни лекарства, диуретици, билкови лекарства, лекарства за намаляване на нивото на киселинност, могат да причинят нарушение на потентността.

Преди да използвате каквито и да е лекарства, си струва да проучите подробно инструкциите им, да разгледате страничните ефекти и противопоказанията. Важно е дозировката да бъде предписана от специалист.

Влиянието на храната

Преди всичко е по-добре да премахнете от менюто си всички храни, които съдържат животински мазнини. Освен това е важно да се сведе до минимум консумацията на въглехидратни храни. Често тези продукти присъстват в големи количества при мъжете. Диетата им включва сандвичи, паста, сосове, майонеза. Не всички храни могат да имат отрицателен ефект върху мъжката потентност. Има и такива, които, напротив, могат да подобрят състоянието й.

За да нормализирате потентността, трябва да добавите компоненти като:

 • морков;
 • копър, магданоз;
 • чесън и лук;
 • различни сортове зеле;
 • компоненти с високо ниво на витамин С - касис, маруля, черен пипер, спанак, шипки;
 • за да увеличите потентността, можете да ядете морски дарове;
 • за да увеличите либидото, трябва да ядете колкото се може повече ядки и семена;
 • необходими са месни продукти и бобови растения.

Влиянието на заболяванията върху състоянието на потентността

Различни заболявания могат да доведат до намаляване на потентността при мъжете. На първо място, това са ендокринни патологии, при които има нарушение на синтеза на половите хормони. Често потентността се влияе неблагоприятно от чернодробни заболявания, по-специално хепатит С. По време на хепатит се наблюдава намаляване на имунитета и аномалии в чернодробната функция, което води до отслабване на потентността.

В допълнение, заболявания на гръбначния и главния мозък, различни невралгични разстройства могат да доведат до намаляване на потентността. Те включват следните състояния:

 • епилептични припадъци;
 • травматични наранявания в перинеалната област и в малкия таз, както и наранявания след хирургични интервенции;
 • наличие на хронични и автоимунни заболявания;
 • проблеми с кръвообращението;
 • Болестта на Паркинсон.

В допълнение, инфекциозните патологии, както и стресовите ситуации, могат да доведат до намаляване на потентността. Както вече стана ясно, различни фактори могат да повлияят на потентността. Някои от тях имат отрицателно въздействие, докато други, напротив, имат положително. Ето защо е важно да знаете какво влияе на потентността. Това ще помогне да се избегнат проблеми със сексуалната функция и да се предотвратят неприятни последици в най-ранния етап от тяхното възникване.