Предсеменна течност при мъжете: състав и функция

Пред-еякулаторната или предсеменната течност от нейното име ясно показва какво се появява преди еякулацията по време на оргазъм. Несъзнателно мъжете могат да се изплашат, като считат, че изписването е преждевременно, а жените имат страх да не забременеят.

Познаването на същността на образуването и състава на пре-еякулата ще ви позволи да внесете хармония и спокойствие във връзката.

Човече

Какво е precum

Предсеменната или течността на Купър се образува при мъж на изхода от уретрата в състояние на сексуална възбуда, изглежда като прозрачна вискозна капка без цвят. Екскретира се по време на полов акт или любовната игра.

Коопериевите (булбоуретрални) жлези са основният източник на предсеменна течност. Жлезите на Littre служат като допълнително място за предварително образуване на семена.

Механизъм за образуване

Булбоуретралните или медни жлези, разположени в мускулите на перинеума в основата на пениса, произвеждат мъжко естествено смазване. Жлезите Littre, разположени вътре в уретрата от пикочния мехур до външния отвор, също могат да изпълняват функцията за образуване на смазка върху пениса. Те отделят слузеста, алкална течност, увеличавайки обема на пре-еякулата, произведен от жлезите на Купър.

При достигане на сексуална възбуда тазовите мускули се свиват, блокирайки пикочния канал и предотвратявайки уринирането по време на полов акт. В този момент жлезите на Cooper и Littre започват да отделят мъжка смазка.

В зависимост от физиологичните характеристики на всеки мъж, количеството на предварителното семе е различно, обикновено варира от две капки до 5 ml. При определени обстоятелства количеството на изхвърлянето може да бъде по-голямо.

Структура

Течността преди еякулация се отделя, когато гениталиите на мъжа са в силна възбуда. Предварителното семе е алкално и съдържа редица химикали.

Структурата на пре-еякулата е колоидна, гелообразна маса, състояща се от:

 • вода:
 • редица ензими и гликополизахариди:
 • йони на калий, калций, натрий и малко магнезий.

Сперматозоидите в предсеменната течност могат да бъдат случайно, когато попаднат в нея след предишен полов акт или мастурбация.

Леплива, безцветна мъжка предсеменна течност

Функции

Уретрата на мъжа, подобно на влагалището на жената, има кисела среда, която убива спермата. Предсемената субстанция неутрализира киселинността и създава благоприятна среда за семената.

Пред-еякулаторната течност има и други полезни функции:

 • е лубрикант за безболезнено вкарване на пениса във влагалището, улесняващ прилагането на фрикции по време на акта,
 • улеснява движението на еякулата по канала на гениталния орган, като го овлажнява,
 • изчиства уретрата от остатъците от предишна еякулация и урина,
 • предпазва семенната течност от повреда.
Пред-еякулатът действа като смазка по време на полов акт

Предсперма и бременност

Оплождането на яйцеклетката от пред-еякулаторната течност не е възможно. Няма сперматозоиди в предварителните сперматозоиди преди еякулация, но вероятността те да попаднат в лубриканта остава след предишен оргазъм, особено скорошен.

Бременност може да настъпи, ако:

 • сперматозоиди, попадащи в течността на Купър,
 • семето е с висока степен на активност,
 • половият акт се случва в най-благоприятното време за зачеване при жената.

Сперматозоидите живеят няколко секунди, намирайки се в неблагоприятна среда, но най-силните успяват да оцелеят в канала на мъжкия генитален орган или на повърхността на главата до следващия незащитен полов акт.

Сперма

Съдържа ли сперма

Няма сперматозоиди в предсеменната течност. Те не попадат в него в момента на формиране. Семената и предварителните семена се произвеждат от различни несвързани органи. Лубрикантът се освобождава от човека преди еякулация.

Вероятността жизнеспособна сперма да попадне в прекумума отвън остава след скорошен незащитен полов акт или мастурбация.

Практиката на прекъснат полов акт

Суеверието относно способността на мъжката естествена смазка да опложда яйцеклетка може да е възникнало от появата на бременност, използвайки прекъснат полов акт като метод за контрацепция. За да се избегне зачеването с този метод, мъжът премахва пениса от влагалището преди еякулация. Но ако в състояние на силно превъзбуждане той не е успял да извади органа си преди началото на еякулацията, тогава оплождането на яйцеклетката дори с малко количество от първото изхвърляне на сперматозоиди е напълно възможно.

Незащитеният секс по време на практиката на прекъснат полов акт оставя възможност на жената да забременее с многократната еякулация на мъж, когато спермата от предишната еякулация може да влезе в яйцето с освободената смазка.

Предотвратяване на нежелана бременност

Ако прекумът влезе във влагалището

Въз основа на факта, че една от целите на предсеменната течност е да улесни въвеждането на мъжкия генитален орган в женския и да смазва по време на триене, естествено е, че той влиза във влагалището.

Ако партньорите планират да забременеят, тогава такъв удар на смазка само ще помогне. В противен случай е необходимо да се спазват предпазните мерки при незащитен полов акт или да се премине към използване на контрацептиви.

Началото на непланирана бременност

Предсеменни анализи

Поради случаи на бременност, когато прекъсването на акта се използва като метод за контрацепция, възниква погрешно схващане за съдържанието на еякулат в естествената смазка на мъжа. Предположението е намерило място в редица статии в медицинската литература, някои учители в университетите представят невярна информация на студентите.

За да се определи истината, в Израел беше проведен експеримент с предварителни анализи на участници в доброволчески проект. Пред-еякулатът е взет от абсолютно здрави мъже и имащи проблеми с пикочно-половата система от различни възрасти. В нито една от пробите не са открити семена.

Течната течност съдържа вода, ензими, минерали, по-специално натрий, под формата на гел. Благодарение на натрия предварителното семе има алкална реакция.

За да извършите анализи и изследвания на течност на Купър, трябва да се свържете със специалист, ако бъдат открити аномалии и патологии.

Свързване със специалист за анализ

Възможни патологии

Екскрецията на пре-еякулат при мъжете в състояние на сексуална възбуда е норма. Промените в тази област на жизнените функции на тялото трябва да предизвикат безпокойство.

Причината за посещение на специалист може да бъде:

 • появата в сивия, зелен или жълт оттенък в цвета на предварително засадените,
 • появата на кръв
 • промяна в плътността до извара,
 • миризмата на мухъл.

Признак за патология може да бъде отделянето на безцветна течност без ерекция, което се причинява от стрептококи, стафилококи или Е. coli.

В случай на нарушения на репродуктивните функции при мъжа, има:

 • усещане за болка в долната част на корема,
 • чести позиви за уриниране и спазми едновременно,
 • повишаване на температурата,
 • хиперемия на кожни участъци,
 • гнойно отделяне от уретрата при липса на сексуална възбуда.

Ако в предсемената се появят сиреневи петна, това може да означава възпалително заболяване, кандидоза. Трябва да се консултирате с лекар.

Има случаи, когато специалист е попитан за разпределянето на голямо количество предварителна сперма при най-малкото вълнение. Това доставя на мъжа дискомфорт, отделянето може да стане забележимо за другите. Такъв провал е лечим и след преглед андрологът предписва терапия.